Χρήσιμες Συμβουλές

Η σχέση φροντιστή – ασθενή. Πως μπορώ να τον βοηθήσω χωρίς εκείνος να το βιώσει απειλητικά;
Μαρία Αντωνοπούλου, MSc Κλινικής Ψυχολογίας,
Ψυχοθεραπεύτρια, Υπ. Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχοπαθολογίας
του Πανεπιστημίου Paris 7-Denis Diderot
Ο άνθρωπος (φροντιστής) που αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός ανθρωπου που πάσχει απο ένα χρόνιο νόσημα προέρχεται συνήθως μέσα απο την οικογένεια και εμπλέκεται στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ασθενή. Η ψυχολογία του ανθρώπου που νοσεί βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση απο την ψυχολογική κατάσταση του φροντιστή. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και συχνά ο τρόπος που στήριζουμε έναν άνθρωπο που νοσεί, καταληγεί να προκαλεί μεγάλες εντάσεις.
Θα σας παρουσιάσω κάποιες βασικές ενδείξεις σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης ενός ατόμου που νοσεί.
- Να είστε ενήμεροι για το στάδιο εξέλιξης της νόσου. Κάτι που ο ασθενής κατάφερνε μέχρι πρότινος, ενδέχεται να δυσκολεύεται να φέρει σε πέρας με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να είστε βέβαιοι για το πότε θα πρέπει να επιμένετε στο να κάνει κατι.
- Μην προσφέρετε απλόχερα τη βοήθεια σας. Ο τρόπος που βοηθάτε τον πάσχοντα μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πεδίο συγκρούσεων. Πριν να προσφέρετε τη βοήθεια σας, μην ξεχνάτε να ρωτάτε τον ασθενή εάν χρειάζεται αυτή τη βοήθεια.
- Ζητήστε τη γνώμη του όταν πρόκειται να πάρετε κάποιες αποφάσεις, και μην αποκλείετε τον άνθρωπό που νοσεί απο τα δρώμενα της οικογένειας. Εάν συμβεί κάτι που φοβάστε οτι θα τον ταράξει ψυχικά, συζητήστε με τον γιατρό που τον παρακολουθεί ή με τον ψυχολόγο σας, για το εάν θα πρέπει να τον ενημερώσετε και με ποιον τρόπο.
- Ο άνθρωπος που νοσεί θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που αφορούν στην έκβαση της θεραπείας του. Συζητήστε μαζί του και μην παίρνετε αποφάσεις για τον ίδιο χωρίς να τον ενημερώνετε, εκτός εάν κάτι τέτοιο σας ζητηθεί απο τον γιατρό του.
- Μην προσπαθείτε διαρκώς να ανατρέψετε το πώς μπορεί να νιώθει ο άνθρωπος που νοσεί. Ακούστε αυτό που έχει να σας πει και δεχτείτε οτι δεν έχετε όλες τις λύσεις.
- Μείνετε κοντά στην πραγματικότητα και μην την ανακατασκευάζετε. Η ειλικρίνεια θα δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης για το άτομο που νοσεί.
- Φροντίστε τον εαυτό σας και ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου σε σχέση με τους φόβους σας και τις δυσκολίες διαχείρισης του ανθρώπου που έχετε αναλάβει. Όσο πιο ήρεμα νιώθετε, τόσο πιο διαχειρίσιμα θα είναι τα πράγματα.
Χαλαρώστε
1. Μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα
2. Το άγχος και η ψυχική κόπωση επηρεάζουν τη μνήμη. Αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις, σκεφτείτε θετικά και αναζητείστε ευχάριστα διαλείμματα.
3. Εάν ξεχάσετε κάτι, μην απογοητευτείτε. Μείνετε ήρεμος και σκεφτείτε πιθανές συνδέσεις που θα σας βοηθήσουν να θυμηθείτε.
Οργανωθείτε
4. Διατηρείστε ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, με σταθερές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε σταθερές ημέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας
5. Γίνετε συστηματικός: έχετε μια τοποθεσία για τα πάντα και βάζετε οτιδήποτε χρησιμοποιείτε πίσω στη θέση του. Χρησιμοποιείτε ετικέτες σε φακέλους
Συγκεντρωθείτε
6. Εάν έχετε να κάνετε κάτι, πράξτε το τώρα παρά αργότερα
7. Μην αφήνετε τη σκέψη σας να περιπλανιέται.
8. Εάν πρέπει να θυμηθείτε κάτι (ένα μήνυμα που άφησε κάποιος ή ένα όνομα), μπορείτε να το σκέφτεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα
9. Προσπαθήστε να δώσετε νόημα σε ό,τι πρέπει να θυμάστε (πχ. κάνοντας συνειρμούς με άλλα ή συνδέσεις μεταξύ τους)
Βοηθηθείτε
10. Χρησιμοποιήστε μνημονικά βοηθήματα (σημειωματάρια, ημερολόγια, ξυπνητήρια) για να θυμάστε μηνύματα και τι πρέπει να κάνετε τη σωστή στιγμή.
Και μην ξεχνάτε!
Εάν αισθάνεστε ότι οι δυσκολίες με τη μνήμη επηρεάζουν τις καθημερινές σας ασχολίες, έχουν ξεκινήσει απότομα ή σταδιακά και επιδεινώνονται το τελευταίο διάστημα, απευθυνθείτε στο Κέντρο μας.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διερεύνηση των δυσκολιών στη μνήμη αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση της νοητικής σας υγείας!