Διακρανιακή Παλμική Διέγερση (TPS) στη θεραπεία της νόσου Alzheimer

Στη νόσο Alzheimer,  έχουν κατά καιρούς δοκιμαστεί θεραπευτικά διάφορες φαρμακευτικές ουσίες με στόχο την επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου και την διατήρηση της λειτουργικότητας του ατόμου.

Παρά τις προσπάθειες της ιατρικής επιστήμης αλλά και της φαρμακολογίας, η νόσος Αlzheimer  παραμένει ανίατη και δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην καταπολέμηση της. Τα φάρμακα στόχο έχουν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης των συμπτωμάτων αλλά η αποτελεσματικότητά τους εμποδίζεται κυρίως από τη δυσκολία να διαπεράσουν το φίλτρο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και να βρεθούν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα στον εγκέφαλο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση τόσο του μυαλού όσο και του σώματος αποδεικνύονται ως τα πιο αποτελεσματικά όπλα για την βελτίωση του ασθενούς.

Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία, σήμερα χρησιμοποιούνται πολλές παράλληλες θεραπείες που στοχεύουν στην προώθηση των νοητικών ικανοτήτων των πασχόντων ή στη διατήρηση αυτών των δυνατοτήτων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε εξοπλισμό πολύ υψηλής τεχνολογίας (TPS) που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο χώρο της νευροαποκατάστασης στοχεύοντας σε τρεις άξονες:

- την νευροπλαστικότητα και νευροτροποποίηση

- την αύξηση της αιμάτωσης, του μεταβολισμού και την νεοαγγείωση

- την αύξηση της διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού με στόχο να βρεθούν οι φαρμακευτικές ουσίες σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο εγκεφαλικό παρέγχυμα στα κύτταρα στόχο.

Το Transcranial Pulse Stimulation (TPS®) είναι μια επαναστατική θεραπευτική επιλογή που έχει λάβει έγκριση τύπου CE mark από το 2018 για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσου Alzheimer.

Η νόσος Alzheimer αποτελεί την συχνότερη μορφή άνοιας με μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 500 χιλιάδες ασθενείς με νόσο Alzheimer και την πρόδρομη μορφή της την ήπια γνωσιακή διαταραχή. Εάν συνυπολογίσουμε δε και την επιβάρυνση των ατόμων που καλούνται να φροντίσουν αυτούς του ανθρώπους θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει άμεσο αντίκτυπο σε ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Αποτελεί μια πολύ δαπανηρή νόσο μιας και υπάρχει πολύ υψηλό κόστος φαρμακευτικής θεραπείας και φροντίδας που αφορά στο κόστος πρόσληψης φροντιστή ή την απώλεια εισοδήματος του συγγενή που δεν μπορεί πλέον να εργαστεί μιας και η φροντίδα του αρρώστου είναι εργασία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μάλιστα με βαρύ συναισθηματικό φορτίο.

Μάθετε περισσότερα, Καλέστε για Ραντεβού: 2106008425

Με μια ματιά:
Βασικά στοιχεία για το TPS®

  • Χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ήπια και μέτρια νόσο Alzheimer
  • Οι ακουστικοί παλμοί που παράγονται έξω από το σώμα εισάγονται διακρανιακά στις περιοχές του εγκεφάλου που απαιτούν θεραπεία.
  • Η θεραπεία πραγματοποιείται σε εξωτερική βάση χωρίς να απαιτείται νοσηλεία
  • Αναίμακτη ασφαλής και ανώδυνη μη επεμβατική μέθοδος
  • Μέση διάρκεια θεραπείας είναι τα 30 λεπτά ανά συνεδρία και περιλαμβάνει 9 συνεδρίες σε διάστημα 3 μηνών
  • Στόχος είναι η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και η διατήρηση των νοητικών ικανοτήτων των ατόμων με νόσο Alzheimer

Πώς λειτουργεί η Διακρανιακή Παλμική Διέγερση (TPS);

Η Διακρανιακή Παλμική Διέγερση – ή TPS® για συντομία – πραγματοποιείται με το σύστημα NEUROLITH®. Στην κεφαλή θεραπείας του NEUROLITH® δημιουργούνται ακουστικοί παλμοί, οι οποίοι στη συνέχεια μεταδίδονται στις πληγείσες περιοχές του εγκεφάλου «διακρανιακά» – δηλαδή μέσω του κρανίου. Η επίδρασή τους φτάνει σε βάθος έως και οκτώ εκατοστών και διεγείρουν συγκεκριμένα τις περιοχές του εγκεφάλου του ασθενούς με  νόσο Alzheimer. Η θεραπεία TPS® είναι «μη επεμβατική», δηλαδή οι παλμοί διεισδύουν μέσω του δέρματος και του κρανίου χωρίς να προκαλούν καμία βλάβη.

Οι ακουστικοί παλμοί που παράγονται από το TPS® χρησιμοποιούνται με επιτυχία στην ιατρική από το 1990 με τον όρο «εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων» για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών – για παράδειγμα στη θεραπεία τενόντων, συνδέσμων, μυών και οστών καθώς και στην καρδιά.

Συνεδρία θεραπείας TPS  

Η Διακρανιακή Παλμική Διέγερση (TPS®) εκτελείται από εκπαιδευμένο ιατρό και γίνεται σε εξωτερικά ιατρεία – δηλαδή οι ασθενείς πηγαίνουν σε ιατρικό κέντρο ημερήσιας νοσηλείας για την θεραπεία και στη συνέχεια μπορούν να συνεχίσουν την κανονική καθημερινή δραστηριότητά τους.

Η απόδοση της Διακρανιακής Παλμικής Διέγερσης είναι ασφαλής και χωρίς επιπλοκές. Ο ασθενής κάθεται αναπαυτικά σε μια καρέκλα θεραπείας και μπορεί να κινείται ελεύθερα ανά πάσα στιγμή. Πριν ξεκινήσει η θεραπεία, ο γιατρός εισάγει τα δεδομένα του ασθενούς στο σύστημα νευροπλοήγησης του μηχανήματος NEUROLITH® και εφαρμόζει γέλη υπερήχων στο τριχωτό της κεφαλής. Δεν είναι απαραίτητο να ξυριστεί  το κεφάλι του ασθενούς. Το τζελ υπερήχων χρειάζεται για να διασφαλιστεί η βέλτιστη μετάδοση των παλμών. Στη συνέχεια ο ασθενής βάζει ένα ζευγάρι ειδικά  γυαλιά για να μπορεί να ανιχνευθεί η θέση του κεφαλιού. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο θεραπευτής μετακινεί τη χειρολαβή απαλά στις αντίστοιχες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής και του κρανίου. Σε μια οθόνη, τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής μπορούν να δουν ακριβώς  ποια περιοχή του εγκεφάλου προσεγγίζεται την κάθε στιγμή σε πραγματικό χρόνο.

Μια συνεδρία θεραπείας διαρκεί γενικά περίπου 30 λεπτά. Συνολικά, μια σειρά θεραπειών TPS® περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 6 συνεδρίες, όλες εντός 2 εβδομάδων και ακολουθούν 3 συνεδρίες σε 3 μήνες και στην συνέχεια γίνεται αξιολόγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μάθετε περισσότερα, Καλέστε για Ραντεβού: 2106008425

Κέντρα θεραπείας

Ελλάδα: Στο κέντρο αποκατάστασης ημερήσιας νοσηλείας “Ιατρική άσκηση”.
Γερμανία | Ισπανία | Χονγκ Κονγκ | Ιταλία | Ιορδανία | Κουβέιτ | Πακιστάν | Πορτογαλία | Ελβετία | Τουρκία | Ουκρανία | Ηνωμένο Βασίλειο | Αυστρία.

Δημοσιεύσεις στο PubMed – Νευρολογία

Transcranial pulse stimulation (TPS) improves depression in AD patients on state-of-the-art treatment
Eva Matt, Gregor Dörl, Roland Beisteiner
Alzheimers Dement (N Y). 2022 Feb 10;8(1):e12245. doi: 10.1002/trc2.12245. eCollection 2022.

First evidence of long-term effects of transcranial pulse stimulation (TPS) on the human brain
Eva Matt, Lisa Kaindl, Saskia Tenk, Anicca Egger, Teodora Kolarova, Nejla Karahasanović, Ahmad Amini, Andreas Arslan, Kardelen Sariçiçek, Alexandra Weber, Roland Beisteiner
J Transl Med. 2022 Jan 15;20(1):26. doi: 10.1186/s12967-021-03222-5.

Treating the brain at the speed of sound
Roland Beisteiner, Andres Lozano
Brain Stimul. Jul-Aug 2020;13(4):1087-1088. doi: 10.1016/j.brs.2020.04.020.

Transcranial Pulse Stimulation With Ultrasound in Alzheimer's Disease-A New Navigated Focal Brain Therapy.
Roland Beisteiner, Eva Matt, Christina Fan, Heike Baldysiak, Marleen Schönfeld, Tabea Philippi Novak, Ahmad Amini, Tuna Aslan, Raphael Reinecke, Johann Lehrner, Alexandra Weber, Ulrike Reime, Cédric Goldenstedt, Ernst Marlinghaus, Mark Hallett, Henning Lohse-Busch.
Adv Sci (Weinh). 2019 Dec 23;7(3):1902583. doi: 10.1002/advs.201902583. eCollection 2020 Feb.

Low-Intensity Extracorporeal Shock Wave Therapy Enhances Brain-Derived Neurotrophic Factor Expression Through PERK/ATF4 Signaling Pathway.
Bohan Wang, Hongxiu Ning, Amanda B Reed-Maldonado, Jun Zhou, Yajun Ruan, Tie Zhou, Hsun Shuan Wang, Byung Seok Oh, Lia Banie, Guiting Lin, Tom F Lue.
Int J Mol Sci. 2017 Feb 16;18(2):433. doi: 10.3390/ijms18020433.)

Retrospective real-world pilot data on transcranial pulse stimulation in mild to severe Alzheimer’s patients           Celine Cont Nathalie Stute, Anastasis Galli, Christina Schulte, Kazimierz Logmin, Carlos Trenado and Lars Wojtecki

TPS press coverage

Advanced Science News: Ultrasound therapy improves the memory of Alzheimer’s patients

Alzheimer's & Dementia: Transcranial ultrasound pulse stimulation reduces cortical atrophy in Alzheimer's patients: A follow-up study

Brain Stimulation: Treating the brain at the speed of sound

Medical Xpress: New ultrasound technique significantly improves brain performance

ResearchGate: Transcranial Pulse Stimulation with Ultrasound in Alzheimer's Disease-A New Navigated Focal Brain Therapy

ScienceDaily: Ultrasound in the treatment of brain diseases )

Αγία Παρασκευή
Ιατρική Άσκηση
Κέντρο Αποκατάστασης

Λ. Μεσογείων 402, Αγία Παρασκευή, 15342
210 6008425
info@iatrikiaskisi.gr
‘Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 8:30- 20:00
& Τετάρτη 8:30- 17:00

Αργυρούπολη
Άσκηση
Κέντρο Αποκατάστασης

Αλεξιουπόλεως 29, Αργυρούπολη, 16452
210 9944965
askisirc@gmail.com
‘Ωρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη,Τετάρτη, Παρασκευή: 8:30-20:00
& Πέμπτη: 8:30-17:00

Powered by R2Digital